Rituelen gaan waar woorden niet komen.

Wanneer mensen  mij vragen om een liefdesceremonie te ontwerpen dan gaat er een blik inspiratie open, dat blik hou ik rustig dicht totdat het nodig is. Vaak komen stellen met hun rituele wensen bij mij, soms kom ik met ideeën na het zorgvuldig luisteren naar het verhaal.

Bij een ceremonie wil je mooie, rake en hartverwarmende woorden waarin er een traan weggepinkt wordt of er vrij gelachen kan worden. Naast de kracht van het woord is er nog meer, dit zijn de rituele handelingen. Want een handelingen doe je met je handen, je lichaam, niet alleen met je verstand maar ook het belichamen van de ceremonie. Uit het hoofd in het hart.

Eerder heb ik al geschreven over handfasting (handvasten). Hierbij worden de handen samengebonden en spreken de geliefdes elkaar een gelofte toe. De lintenbundel stellen jullie zelf samen. Elke keer raakt het mij wanneer de geliefdes hun woorden delen van liefde delen aan elkaar.

 

Wanneer hoofd hart en handen meedoen aan het ritueel zal het moment veel meer waarde krijgen. Niet alleen voor de partners maar ook voor iedereen die aanwezig is. Rituelen tijdens de ceremonie geven je daarbij een tastbare ervaring én bieden je een herinnering die je je leven lang in je hart meedraagt.

 

Volgende week ga  ik het licht laten schijnen op een rijtje rituele mogelijkheden, want er is zoveel meer mogelijk dan handfasting.