V A S T B I N D E N? WAT EEN RAAR RITUEEL

Er is één liefdesritueel waar ik best moeite mee had, als rituelen-ontwerper. Dat is het ritueel van handen binden. Of, in vaktermen: handfasting (handvasten) of tying the knot. Het is een liefdesritueel, waarbij je letterlijk de handen van 2 mensen bij elkaar bindt.

Het stond me tegen omdat in deze tijd dat we veel minder vast zitten aan dogma’s en trouwen voor het leven. Vond ik het aan elkaar vastbinden met een paradox. Zo tegenstrijdig! Vastbinden!

Maar na onderzoek ben ik het toch anders gaan zien. Het verbinden met de linten is het verbinden aan elkaar met en belofte die je zelf schrijft. Ik heb een rijtje gemaakt met de meest voorkomende redenen waarom mensen een handfastritueel kiezen.

  1. Een jaar en een dag met jaarlijkse hernieuwing
  2. Een jaar en een dag waarna het permanent wordt gemaakt of ontbonden
  3. Voor het leven
  4. Voor de eeuwigheid
  5. Voor zolang de liefde duren zal
  6. Voor het eindigen van een liefdesrelatie

Kom in contact!

Jullie zoeken zelf hun linten, touwen of koorden uit. Dit doe je op gevoel en op beleving. De kleur en de vorm passen bij jullie ze staan ergens voor en! Na het handvasten neem je jullie koorden mee naar huis en krijgt het een fijn plekje in huis.

 

Elke kleur heeft haar eigen kracht en betekenis. Jullie kiezen het aantal linten en kleuren uit. Ik geef je informatie over de kleuren (binnen kort te downloaden op mijn website).

 

Wat ik hier zo mooi aan vind is dat het ene stel 3 linten gebruikt en het andere stel wel 7.

Tijdens de ceremonie vertel ik of jullie de betekenis van de kleuren.

Ik verbind de linten om jullie handen heen.

Jullie spreken aan elkaar een gelofte uit en ik bevestig jullie verbintenis.

Daarna gaan de handen langzaam uiteen en zit er een knoop in de linten en jullie houden de linten aan elk een zijde vast.