Pasen? Hoe vier je dat nu je gescheiden bent?

Jullie scheiding verloopt redelijk soepel en het is nog te vroeg voor een scheidingsritueel.

De tijd tikt wel door.
En de maanden en hun gebeurtenissen ook.

En straks is het Pasen.

Hoe vier je #Pasen?

Wat te doen met verjaardagen?
Sinterklaas, kerst, feestdagen?

Als gezin hadden jullie daar gezinsrituelen voor, samen in het grote bed croissant met kruimels. En dat gaat niet meer gebeuren.

Wat moet je doen met de tijd die doortikt?

…En je weet het nog niet hoe jullie de feestdagen gaan vieren?

Zeker wanneer de kinderen besef hebben van de intieme #gezinsrituelen is het verstandig om daar niet gelijk, te hard, vanaf te stappen. Hoe kun je hier wel aandacht aan besteden, zonder de kinderen het idee te geven dat jullie weer bij elkaar komen? Hoe kun je de gezinsrituelen opnieuw een plek in de nieuwe gezinssituatie geven?

Daarom is het slim om alle feestdagen op een rij te zetten en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Wat voor herinneringen zou je je kinderen willen meegeven over deze dagen? Als rituelenontwerper zie ik zulke dagen als gouden sleutelmomenten. Dus hier een aantal tips om het goud van die dagen te behouden:

Tip 1: Wees duidelijk dat jullie als ouders echt uit elkaar zijn en niet meer bij elkaar komen. Ook als je besluit feestdagen samen te vieren.

Tip 2: Inventariseer alle bijzondere rituele momenten die voor jullie belangrijk zijn.
Verjaardag, Pasen, Sinterklaas, kerst etc.

Tip 3: Schrijf op wat jullie doen en welk onderdeel echt niet mag ontbreken. Wat maakt het echt jullie ritueel? Eieren eten doen we allemaal, maar ieder gezin heeft hier haar eigen rituelen in. Welke zijn het?

Tip 4: Nu je weet wat jullie gouden sleutelmomenten zijn weet je wat je moet introduceren nu jullie je eigen nieuwe paasritueel gaan ontwerpen. Je neemt wat mee van het oude en voegt het toe in jullie nieuwe ritueel. Want sommige dingen zijn echt HEEL fijn om niet meer te doen, gewoon omdat je ze eigenlijk toch nooit leuk hebt gevonden.

Tip 5: Geniet van het ritueel wat opnieuw is ontstaan.

Nog wat ontwerp tips.. (kan het niet laten)
Rituelen houden van voorwerpen en beweging
Ze hebben een mate van serieusheid en lichtheid in zich
Een ritueel vindt het fijn als jullie hem samen uitvoeren
Er zit altijd iets in het ritueel wat al bekend is

Ben je toe om het gezin dat uit elkaar is af te sluiten met een ritueel? En zo de weg vrij te maken voor een nieuw begin? Voel je welkom om met mij in gesprek te komen.

Fijn Pasen alvast!