Ik droeg 100 dagen dezelfde jurk

De afgelopen 100 dagen heb ik dezelfde rode jurk gedragen. Elke dag dezelfde jurk dus, dag in dag uit Bizar en onmogelijk zul je misschien wel denken. Ik wil graag delen wat het mij gebracht heeft en waarom ik deze uitdaging met mijzelf ben aangegaan.

Tegenwoordig kun je voor weinig veel kleding kopen, tijdens mijn baan als docent levensbeschouwing besteedde ik altijd een flink aantal lessen aan bewustwording van de kleding die we dragen, is het duurzaam en wanneer is het genoeg?  Weet je waar het gemaakt is en onder welke omstandigheden? Toen voelde ik al dat ik daar iets mee wilde doen.

Een tijdje geleden kwam er een uitdaging op mijn pad waar ik een Ja voor voelde: 100 dagen dezelfde jurk dragen. Naast het dragen van de jurk gaf ik mijzelf nog een aantal andere uitdagingen, om het dragen van de jurk ook een rituele betekenis te geven.

Ik wilde meer bezieling en betekenis geven aan deze 100 dagen. Ik koos voor de kleur rood, daar kun je niet omheen en heb ik gekeken hoe ik dit wilde vormgeven

Dit waren de extra uitdagingen die ik erbij bedacht:

 • Mijn bedrijven Dansklooster en Rituelencentrum opnieuw bevoelen
 • 100 dagen geen nieuwe kleding kopen
 • 10 dagen rijstvasten
 • Structureel meer sporten
 • Nieuwe mensen ontmoeten
 • Bijzondere momenten ontvangen
 • Vaker alleen zijn

Ik heb het dragen van mijn jurk als een ritueel ervaren. Rituelen beheersen de kracht van ritme en herhaling. Het is de kunst om van de herhaling niet een gewoonte te maken. Het verliest voor mij dan de waarde van ritueel. Een ingrediënt van ritueel is aandacht. 100 dagen achter elkaar deze jurk aan en uit doen als ritueel. Elke dag bedenken of ik nog trouw ben aan mijn missie en wat aandacht nodig heeft. Dit ging niet elke dag even makkelijk, maar de jurk hielp mij hier doorheen.

Hieronder een inkijkje in wat het mij (onder meer) bracht:

Mensen ontmoeten & bijzondere momenten

Wanneer je je leven wilt veranderen is het aangaan van nieuwe mensen in je kring helpend.

Babette, Carolien, Ginneke, Shervin & Marjolein zijn mensen die mijn leven zijn binnengewandeld. Ieder op zijn of haar eigen manier en ze hebben allemaal een plekje in mijn hart.  Ik heb gesprekken met ze gevoerd waarbij het gelijk ergens over ging. Gebabbel is niet helemaal mijn ding. En deze mensen gaven mij woorden en oren waar ik behoefte aan heb. Of ik ze vaker ga zien? De wens is er zeker, de werkelijkheid zal  inzicht geven.

In de afgelopen 100 dagen heb ik echt veel bijzondere momenten meegemaakt. Mijn hoogtepunten

 • Een gastcollege geven op Windesheim.
 • Blijven zwemmen in de zee of het meer
 • Een uitvaart leiden
 • DJ zijn op een werkafscheid in de gymzaal van een ziekenhuis
 • Een zangtraject met Helen Botman
 • Een ritueel begeleid tijdens een 7 gangendiner met allemaal vrouwen, die toevallig ook allemaal hockey spelen.
 • Salsa dansen met mijn partner
 • Meer reizen
 • Veel magische wandelingen en ontmoetingen

Hoe zit dat met het rijstvasten?

Vasten is een eeuwen oude traditie die in elke religie en levensbeschouwing voorkomt. In allerlei varianten, de een gezonder dan de ander. Bij de Ramadan vasten ze van zonsopgang tot zonsondergang en wordt er daarna feestelijk en veelvuldig gegeten. In het Christendom heb je 40 dagen vasten waar het vasten bestaat uit sober eten.

Vorig jaar heb kennis gemaakt met het rijstvasten, 10 dagen alleen maar volkorenrijst eten. Met deze vorm van vasten reinig je je lichaam en kun je onthechten aan het eten. Ik heb ook nu weer ontdekt hoe weinig eten we eigenlijk nodig hebben om te leven. En dat als we vertraagd eten, je minder nodig hebt. Het bereiden van de rijst voelde als een ritueel. De rijst goed wassen, spoelen en koken.

Voor mijzelf zorgen

Ik sport nu wekelijks met een groepje 60 plussers op de woensdagochtend, ik geniet van hun verhalen en wijsheid. Ik loop met Rinze rondjes door het park en ik duik 2x per week in de zee of in het meer. Ik maak daadwerkelijk meer wandelingen door de duinen, alleen of in een fijn gezelschap.

Tot slot

Moet nu iedereen een jurk 100 dagen gaan dragen om tot verandering te komen? Nee natuurlijk niet. Maar als je de behoefte voelt om leven wil bijstellen dan is 100 dagen een heel prettige tijd. Het omvat 2 seizoenen waarin de overgang duidelijk is en ik heb een gevoel van tijdloosheid ervaren. Voor mij was 100 dagen de rode jurk aan, met een aantal extra rituelen, een gouden combinatie.

De rituelen zorgenden ervoor dat ik ging vertragen en nog bewuster ging leven.

Wil je ook een verandering in je leven iets wat structureel is? Zoek iets wat bij jou past, iets wat je scherp houdt. Heb je daar hulp bij nodig? Vraag het gerust en we komen samen tot iets. Het heeft mij veel gebracht in ieder geval!