Wat is het verschil tussen rituelen, tradities, gewoontes en ceremonies?
Onlangs deed ik mee aan een snavel en tafel diner bij een Ilse. We gingen met 4 onbekende mensen samen eten en hadden goede gesprekken. Geen gebabbel maar echt mooie gesprekken. Waarbij we nadachten over wat we vertelden en we luisterden naar elkaar.
Het spreektempo lag ook echt lager… en stiltes waren welkom.
We kwamen op een van mijn favoriete onderwerpen. Rituelen!
Een tafelgenoot, ik noem haar Moniek vond dat een ritueel iets is wat zich herhaalt. ‘Je hebt een ochtendritueel en als je iets 1x doet is het geen ritueel’.
De andere tafelgenoot Frits had daar zijn vraagtekens bij en Ilse vond dat er twee verschillende soorten rituelen waren. Het eenmalige ritueel en het vaker voorkomende ritueel.
Tijd om het aan de expert te vragen. En dat was ik.
Het leuke is dat in elke mening een waarheid verschuilt. Ja, een ritueel kun je dagelijks uitvoeren, maar als het zonder aandacht, stilte en bezinning doet dan is het meer een gewoonte of traditie dan een ritueel. Een ritueel heeft een mate van serieusheid in zich, je doet het met aandacht. Op het moment dat je het klakkeloos doet wordt een ritueel een gewoonte.
luister hier
Wat is dan het verschil tussen een ceremonie en een ritueel? Weer zo’n kei goede vraag die niet één antwoord heeft. Een ceremonie bestaat vaak uit verschillende rituelen. Bijvoorbeeld: een trouwceremonie bestaat uit ringen uitwisselen, taart aansnijden, beloftes doen, het verbinden van de linten. Dat zijn allemaal rituelen die samen een ceremonie maken.
Ronald L. Grimes is een expert en boegbeeld in het veld van rituelen, hij bestudeert ze en hij kwam tot de ontdekking dat er wel 100 manieren zijn om uit te leggen wat een ritueel nou eigenlijk is.
Elk ritueel draagt het volgende in zich mee.
- Nieuwe rituelen worden geboren uit oude rituelen
- Een ritueel heeft een mate van serieusheid in zich en van lichtheid
- Het heeft een begin een momentum en een afronding
- De deelnemers hebben allemaal een functie.
Voor mij is het belangrijk dat alle zintuigen worden aangeraakt. Horen, zien, voelen proeven. En zeker ook bewegen, en handelen. Het belichamen van het ritueel zorgt ervoor dat het raakt.
Rituelen kunnen elke week, elk jaar terugkomen. Maar sommige rituelen zijn in eenmalig: zoals trouwen, dat je doe maar 1 x per relatie (uitzonderingen daargelaten). Je trouwdag kun je elke dag vieren, maar je kunt maar 1x officieel ja zeggen.
Dus zowel in het standpunt van Moniek en Ilse zit een kern van waarheid. Een ritueel kan een herhalende gebeurtenis zijn als een eenmalig iets.
Wanneer wij een ritueel gaan ontwerpen dan komen we twee tot drie keer samen. We onderzoeken wat jouw rituele wens is, we bekijken wat het nodig heeft en hoe je terug wilt kijken op het ritueel. Welk gevoel wil je overhouden aan het ritueel?
Ben je benieuwd hoe ik samen met jou invulling kan geven aan een sleutelmoment voor jou stuur mij dan een berichtje.
Ben je benieuwd naar snavelen en tafelen? Klik hier