Wat zit er onder de ijsberg van een ritueel?

Heb je er wel eens over nagedacht om samen met mij een ritueel te ontwerpen?

Ik kreeg vandaag nog de vraag, hoe lang ben je bezig het voorbereiden en het uitvoeren van een ritueel? Dat is een heel interessante vraag natuurlijk. Het ritueel is het topje van de ijsberg, de voorbereiding die zie je zonder dat je het door hebt.

Ik vertel je graag hoe ik werk en neem je mee op pad van het begin tot aan het eind van het ritueel. Zo krijg je een compleet beeld van hoe het kan gaan.

Vaak loopt iemand al een poos rond met een rituele behoefte, iets wat ze willen ritualiseren. Iets te vieren, afscheid te nemen of bij stil te staan. Dat merk ik al aan de telefoon, de een schiet vol en de ander heeft als ware zijn ritueel al helemaal in kannen en kruiken.

Na het eerste telefoongesprek ontmoet ik je het liefste live om samen te onderzoeken wat er onder water zit, wat voel je bij het ritueel, is het heling wat je zoekt? Of heb je juist iets te vieren of afsluiten. Dat onderzoeken gaat in een gesprek en met gerichte vragen. Dit moment van samen zijn is een bijzonder moment, zelf een emotioneel moment voor sommigen.

Er komen zaken aan bod zoals

  • Tijd
  • Locatie
  • Sfeer en inrichting
  • Kleding
  • Wie is erbij

Samen hebben we de rituele wens onderzocht en bepaald wat het doel is van het ritueel. Daarna ga ik de ontwerpfase in. Ik bedenk welke bestaande rituelen geschikt kunnen zijn, en wat er voor nieuws mag ontstaan. Daar komt altijd een uniek concept uit, op maat gemaakt voor de klant. Dat plan leg ik voor, en samen zetten we dan de puntjes op de i.

We mailen, bellen of appen heen en weer en daar is het plan. Wanneer we dicht bij elkaar wonen kunnen we natuurlijk ook afspreken op de plek waar we het ritueel gaan uitvoeren.

Als het ritueel goed voelt dan geven we als het kan het even tijd om te sudderen. Sudderen lukt niet altijd, bijvoorbeeld bij een overlijden.  Maar als het kan, dan is het fijn als het ritueel een paar weken de tijd krijgt.

De afgelopen maanden heb ik onder andere de volgende rituelen ontworpen en uitgevoerd.

  • Een verzoeningsritueel, een stel wilde door een ritueel een intense tijd afsluiten.
  • Liefdesrituelen, een stel wat ceremonieel wilde trouwen.
  • 50 jaar vieren, een vrouw wilde hierbij stil staan.
  • Een ritueel op een school, door een klein ritueel ontdekten de kinderen wat een ritueel is.

Soms weet je het niet of je echt een ritueel wil. Je mag mij altijd bellen of een DM sturen. Als we een klik hebben kun je een Ritu-thee bij mij boeken. Deze sessie duurt ongeveer 2 uur lang en hierin bekijen we hoe jouw ritueel eruit kan zien.