Hoe maak je je verjaardag diner echt onvergetelijk?

Onlangs was uitgenodigd voor een verjaardag van een lieve vriendin, Babette. Eten met een fijn groepje vrouwen, bij een goed restaurant. Zes vrouwen kenden elkaar en ik kende alleen de jarige Jet.

Babette vroeg mij een ritueel te ontwerpen voor deze gelegenheid. Ze vertelde erbij dat ‘rituelen’ niet een grote plek in het leven hadden van een aantal van deze vrouwen.

Dus, locatie en de gasten onbekend, de intentie was om het diner betekenis te geven met een ritueel. Het liefste om de verschillende werelden waarin Babette leefde samen te voegen, dat wat ze ook doet met haar werk. De Bedrijfsjamaan brengt in het bedrijfsleven een diepere laag van bezinning aan, dat wilde ze graag in het ritueel verwerken.  

We zaten op een heerlijk plekje en kregen het ene na het andere culinair hoogstandje voorgeschoteld. Babette leeft met het jaarwiel en druiderij haar levens. Ik heb Imbolc, de eerste viering van het voorjaar verwerkt in het ritueel..  Ik had gekozen voor een groene schaal met water, met daarin een groene kaars.

Er waren witte drijfkaarsen, voor iedere vrouw een kaars en de grote groene. Imbolc is de enige viering die geheel uit naam van Moeder Godin met haar vele namen gevierd wordt. 

Het is een rustige ceremonie met water, licht en voordrachten om daarmee de vele vormen van het vrouwelijk goddelijke uit te drukken.

In mijn ritueel wilde ik ruimte scheppen om de vrouwen beter te leren kennen. En zij elkaar ook nóg beter leerde kennen, door iets te delen wat de anderen nog niet van hen wisten. Niet het saaie rondje, niet het praatje wie ben je, wat doe je, heb je kinderen etc…

Nee ik wilde iets creëren waarin ze ook iets zouden horen wat ze niet wisten van de ander. Deze vrouwen kende het Imbolc niet, voor hun was het een prachtige schaal met water en kaarsen. Het gaf Babette de ruimte om het feest uit te leggen, dit stukje van haar leven wat nog niet compleet in het licht stond. Ze nam de ruimte en vertelde over het feest.

Babette mocht aan elke vrouw een vraag stellen, het mocht dezelfde vraag zijn of een algemene vraag. Het toeval was dat we allemaal rond de 43-47 jaar waren. 44 is een getal waarop je open staat voor het leven, je ontvangt mooie woorden.

De algemene vraag van Babette ging over de 44. Wat heb je ontvangen in het jaar toen je 44 was, en bij iedereen voegde ze nog een mooie bijvraag toe.

Er was ruimte om te voelen, er was ruimte om de vraag los te laten. Er was ruimte om samen in gesprek te komen over het antwoord. Er werd gelachen, verbaasd gekeken, knuffels uitgedeeld en prachtige verhalen gedeeld. Verhalen door voor en over de vrouw.

En deze vrouwen waren stuk voor stuk powervrouwen, met verantwoordelijke banen en prachtige verhalen over het leven, de liefde, de struggelingen van het leven. Een van de vrouwen heeft nee gezegd tegen haar droombaan, werken aan de top voor een groot internationaal bedrijf, verhuizen naar een ver land en doen waar je goed in bent. En toch zei ze Nee, ik doe het niet.

Tegen het einde blies Babette de kaarsen uit en de woorden de wereld in. De wereld is weer een beetje mooier geworden door de powerwoorden van deze groep prachtige powervrouwen. Ze blies Zelfliefde, Volwaardig Nee, Verwondering, Zelfacceptatie & Verlangen de wereld in.

Een ritueel wordt altijd op maat gemaakt. Wil je meer weten over dit ritueel en of het bij jou past? Stuur mij gerust een DM en ik deel het met je.