Het ritueel

Wanneer is het een juist moment om een loslaatritueel aan te gaan? Voor het ritueel is het verstandig om in rust bij elkaar te kunnen zijn.
Kleine loslaatritueeltjes kunnen jullie samen doen. Er zal een eerste nacht zijn waarbij de ander niet meer thuis slaapt.
Er zal een moment zijn dat er iets gebeurt met huis of autosleutels. Door stil te staan bij deze kleine momenten zorgen jullie ervoor dat de scheiding goed land.
Een ritueel is niet het eerste waar je mee begint als je besluit uit elkaar te gaan. Er zijn vele momenten en jullie kunnen aanvoelen wanneer het het juiste moment is.

Hoe weet je of je klaar bent voor een scheidingsritueel?

Deze 3 vragen kunnen je hierbij helpen

1. Besef ik het einde van de relatie? kan ik gedeelde dromen en verwachtingen loslaten en ze zelf invullen?

2. Kan ik mijn eigen aandeel in de scheiding (h)erkennen en kan ik de verantwoordelijkheid ervoor tegenover mijzelf en mijn kinderen nemen?

3. Kan ik mijn ex-partner toestaan om verder te gaan met zijn of haar leven? Kan ik mezelf toestaan dedraad van mijn eigen leven weer op te pikken?

 SCHEIDINGSCEREMONIES EN RITUELEN 

Een goed uiteinde is het begin van een nieuwe start.

In het begin was er liefde en verbondenheid.

Jullie hebben ooit voor elkaar gekozen, dat is niet zonder reden. De ander heeft je geraakt. In je hart in je liefde.
En nu is de liefdesrelatie er niet meer. Het heeft een einde gevonden. Uit elkaar gaan is niet falen, het is een nieuwe fase in gaan.
Wanneer er geen kinderen zijn kun je een afscheidsritueel houden. En als er kinderen zijn dan maak je samen een nieuwe start.

Je gaat samenwerkende ouders worden.

Wanneer je verbonden bent met elkaar, getrouwd, geregistreerd partnerschap of in welke vorm dan ook, en je gaat uit elkaar, dan is een goed passend loslaatritueel op haar plek. Met dit ritueel kunnen jullie samen de nieuwe fase is. Voor jullie als gezin gaan jullie een andere vorm krijgen.

 

 

Wie is aanwezig?

Jullie kunnen hiervoor kiezen. Alleen jullie twee met de kinderen. Of je nodigt je familie uit. Want ook dit einde heeft invloed op jouw familie of je ouders.

Een scheidingsritueel helpt je bij het zetten van een nieuwe stap. Bij het loslaten en het verder gaan. Je kunt je dankbaarheid uitspreken. En uitspreken wat je wilt zijn voor de ander in de toekomst.

goed uit elkaar gaan

Esther parel deelt haar kennis en mening over rituelen en relaties.

Er kwamen heel veel verhalen over rituelen. En er kwamen verhalen over loslaat rituelen. Het filmpje is in het Engels. En ze praat vol passie en snelheid.

Ze legt uit waarom rituelen in relaties zo belangrijk zijn.

Stine Jensen deelt in haar podcast haar verhaal.

Ze deelt over haar scheiding met verschillende mensen. Ze deelt kwetsbaar en oontziet zichzelf niet. Haar expartner en haar kind komen aan het woord. Ook verschillende experts delen hun mening.

Een aanrader!  Zowel voor jou als je er midden inzit als voor mensen in het werkveld.