Scheidingsritueel & timing

Wat is het juiste tijdstip voor een scheidingsritueel? 
En is er überhaupt een juist tijdstip om je scheiding te ‘vieren’?

Ik luisterde afgelopen week naar de podcast van Stine Jensen ‘Scheiden met Stine’ van HUMAN. In 7 afleveringen neemt ze je mee in haar scheidingsverhaal en in de laatste aflevering gaat ze een Loslaatritueel aan met haar partner.  Ze was verbaasd dat sommige kerken al wel ‘Nee-rituelen’ organiseren, een Nee-ritueel is het tegenovergestelde van trouwen, je kunt het ont-trouwen noemen. En ze ontdekte dat het scheidings-ritueel steeds bekender wordt in Nederland. 

Ik kan alleen maar zeggen: het is belangrijk om naast al het praktische dat er te regelen is bij een scheiding, ook tijd te nemen voor een goed nieuw begin.
Er wordt afgesloten, maar er wordt ook opnieuw begonnen.
Als ouders wil je dat je kind het goed heeft. Onbezorgd kan opgroeien. Dus ergens in het proces is het tijd voor een ritueel. Zelfs al is het jaren na de officiële scheiding. 

Want het is niet het juiste tijdstip voor een scheidingsritueel:

… als je nog aan het huilen bent
… als je nog heel boos bent
… als je nog ruzie maakt

Het is belangrijk dat het eerst rustig is tussen jullie, als de gesprekken met de mediator/advocaat geweest zijn. Als jullie samen rustig kunnen ademen en voelen dat de relatie is afgelopen.
Dan kan er tussen jullie een nieuwe relatie ontstaan, niet als stel maar als ouders. Een scheidingsritueel kan dat moment markeren, ook naar de kinderen toe, waarin je een gelofte doet over hoe je de toekomst ingaat met elkaar. 

Want je wilt samen
… bij de diplomauitreiking zijn van je kinderen
… je kind uitzwaaien als het voor het eerst alleen op vakantie gaat
… een traan laten bij de trouwerij van je kinderen

Dus, wat als de tijd nog niet rijp is? 
Dan ben je welkom voor een tussenritueel bij mij thuis. Je kunt op deze manier ontdekken wat er in je binnenwereld speelt. Dit tussenritueel heeft duidelijke kaders, een ritueel is geen therapie maar kan wel therapeutische waarden hebben.

Een scheidingsceremonie of ritueel doe je omdat het jou en jouw gezin helpt bij het zetten van een nieuwe stap. Bij het loslaten en verder gaan, bij dankbaar zijn voor wat er was.

Ben je benieuwd?
Stuur mij een bericht