Ik hou van jou en van jou

Eén scheiding, twee waarheden

Het is voor kinderen super lastig wanneer jullie als scheidende ouders elk een eigen verhaal verteld aan de kinderen. Dit zorgt voor een innerlijke verscheuring. In de aflevering van “Wat zou jij doen van human” reist Aniek tussen haar gescheiden ouders heen en weer. Op de ‘wisseldag’ wil Aniek noch haar vader noch haar moeder kwetsen, ze houdt van beide ouders even veel. Wat moet ze nu doen?

Goed uit elkaar gaan begint met een goed verhaal. Laat aanbod komen wat er zo fijn was samen en dat het kind in de toekomst niet hoeft te kiezen. Jullie houden beiden even veel van hem of haar. Kinderen hebben recht op helderheid.  En alleen jullie kunnen deze helderheid geven.

  • Wees als ouders eenduidig.
  • We houden allebei evenveel van jou.
  • Je hoeft niet te kiezen in de liefde.

Kinderen zijn loyaal naar ouders toe en ze hebben niet veel aan 2 verschillende verhalen. Belast ze niet met jullie partnerrelatie. De kinderen hebben geen “schuld” aan het aanbreken van de volgende levensfase als gezin. Jullie als ouders zijn wel verantwoordelijk hoe het leven er uit ziet als kind van gescheiden ouders.

Wat kun je doen?

  1. Liefde is een groot goed en tijdens dit ritueel komt de liefde terug.
  2. Jullie als ouders kunnen een brief schrijven naar de kinderen toe waarin jullie vertellen over de liefde.
  3. Jullie kunnen een sieraad laten maken van jullie trouwringen en die aan de kinderen geven.
  4. Jullie kunnen tijdens dit ritueel vertellen over de liefde en dat de kinderen niet hoeven te kiezen.
  5. Zorg ervoor dat jullie verhaal eenduidig is en oprecht overkomt

Omgeving

Wat helpt is om de belangrijkste mensen om jullie heen ook jullie scheidingsverhaal te vertellen. Daardoor kunnen de kinderen ook met anderen over het verhaal praten. Dat zorgt voor een stevig netwerk, zonder oordeel.

Ben je op zoek naar ervaringsverhalen, boeken, kaartensets? In de onlineboeken winkel alleen al vind ik 138 Nederlandstalige boeken, kaartendeks, prentenboeken vinden die over scheiden gaan. Lezen over scheiding zal zeker helpen bij het vormen van een goed scheidingsverhaal.

Een scheidingsritueel is nooit te laat. Soms is de behoefte er pas na 4 jaar… Wil je meer weten? Mail mij, dan maken we een zoom/face-time afspraak. Ik ben benieuwd naar jullie verhaal.